sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Danes

12°

Ponedeljek
Delno oblačno

10° / 24°

Torek
Dež

14° / 20°

Sreda
Delno oblačno

12° / 20°

Četrtek
Rahel dež

10° / 20°

Petek
Dež

9° / 21°

Sobota
Dež

10° / 20°

Čas je za piknik!
Na nepozaben izlet s Kumom in Avto centrom Celeia
Gremo v hribe - na Janče!
Rezultati Skupine MOL v Q1: solidno uspešni kljub izzivom v okolju
Odprtje najsodobnejšega lesnopredelovalnega centra Žiher les
VOLITVE EU 2024
Čas je za piknik!
Na nepozaben izlet s Kumom in Avto centrom Celeia
Gremo v hribe - na Janče!
Rezultati Skupine MOL v Q1: solidno uspešni kljub izzivom v okolju
Odprtje najsodobnejšega lesnopredelovalnega centra Žiher les
VOLITVE EU 2024
Novice
k.e.

Grošelj -Košnikova zanika vse očitke

Grošelj -Košnikova zanika vse očitke
K.E.

Zaposleni v trboveljskem CSD- ju nimajo plačanih prispevkov za socialno varnost za štiri mesece, dolgujejo jim tudi dva regresa, zavod pa je v likvidnostnih težavah, piše današnji Dnevnik. Do tega naj bi prišlo zaradi dveh posojil, ki jih je najela prejšnja direktorica, zdaj poslanka SMC Irena Grošelj Košnik.

Kot nam je pojasnil v.d. direktorja Rok Zupanc, je za neplačane obveznosti iz naslova prispevkov izvedel na podlagi klica iz FURS-a. Takoj, ko so bile ugotovljene omenjene nepravilnosti se je, ob podpori Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in sveta zavoda, odločil za izvedbo izredne revizije, ki bo pokazala kako in zakaj je do tega prišlo. Naslednji korak, za katerega se skupaj z ministrstvom trudijo, je preprečitev blokade računa in pa omogočiti čim bolj nemoteno delo CSD. Kot dodaja Zupanc trenutno vso svojo energijo vlaga v reševanje nastale situacije, Glede odgovornosti pa bo potrebno počakati na rezultate revizije in ostalih pristojnih služb ter dovoliti strokovnjakom, da podajo svoje ugotovitve.

Za pojasnilo smo se obrnili tudi na nekdanjo direktorico, poslanko, Ireno Grošelj Košnik.
Takole je zapisano poslanem sporočilu:
»Irena Grošelj Košnik je kot nekdanja dolgoletna direktorica Centra za socialno delo Trbovlje močno presenečena nad poročanjem časnika Dnevnik, da naj bi omenjeni javni zavod svojim delavcem dolgoval plačilo prispevkov in regres. Grošelj Košnik je v času, ko je vodila CSD Trbovlje, odgovorno in skrbno zagotavljala plačevanje plač in vseh prispevkov ter regresov za vse zaposlene. Samo enkrat, konec 2011 ali v začetku 2012, so jo s takratnega DURS-a s hitro pošto na dom v petek opozorili, da center zamuja s plačilom prispevkov, kar so poplačali takoj v ponedeljek. V vsem času na mestu direktorice je sicer nihče, niti računovodska služba znotraj CSD niti Davčna uprava, ne kateri drug nadzorni organ, ni opozoril, da bi morebiti zamujali s plačevanjem prispevkov ali regresa. Kakršnokoli povezovanje njenega vodenja ustanove z neplačevanjem prispevkov je neutemeljeno in krivično.
Center za socialno delo Trbovlje je v času, ko ga je vodila Grošelj Košnikova, najel dva premostitvena kredita za isti namen, ki ju je CSD odplačal v pogodbenem roku, drugi kredit je bil odplačan po odhodu z mesta direktorice, po dostopnih podatkih spomladi letos. Center je premostitvena kredita v višini med 35.000 do 37.000 evri, skupaj okrog 70.000 evrov, najel zato, da je lahko redno plačeval tri zaposlene delavce na evropskih projektih, in sicer dva pripravnika in informatorja. Projekta sta bila namreč financirana iz evropskega socialnega sklada. Na center so sredstva za omenjene tri zaposlene prihajala s tri do petmesečnim zamikom. Za ta vmesni čas je CSD omenjene tri delavce plačeval iz premostitvenih kreditov. Zato je toliko bolj nerazumljiv očitek o prikrajšanju delavcev, saj je bil ravno premostitveni kredit namenjen pravočasnemu in rednemu plačevanju delavcev za njihovo opravljeno delo na EU programih.
Posebej še poudarjamo, da je bil nujen pogoj za prijavo za pridobitev sredstev iz Evropskega socialnega sklada, da ima CSD poravnane vse prispevke. O nameravani zadolžitvi in njegovem namenu je bil leta 2012 obveščen Svet zavoda, ki je zadolževanje tudi odobril, zato je neosnovana trditev, da naj bi šlo za prikrito zadolževanje.