palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Danes

12°

Petek
Pretežno jasno

7° / 22°

Sobota
Delno oblačno

8° / 22°

Nedelja
Delno oblačno

9° / 23°

Ponedeljek
Pretežno oblačno

11° / 21°

Torek
Rahel dež

11° / 21°

Sreda
Pretežno oblačno

12° / 22°

S Kumom po nakupih v EVJ center
Vabilo na pogovorni večer z gospodom Borutom Pahorjem
Pravila Radia Kum Trbovlje - posvetovalni referendumi
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
"Svarakasha - Ayurveda Self-Care Wellness"
VOLITVE EU 2024
S Kumom po nakupih v EVJ center
Vabilo na pogovorni večer z gospodom Borutom Pahorjem
Pravila Radia Kum Trbovlje - posvetovalni referendumi
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
"Svarakasha - Ayurveda Self-Care Wellness"
VOLITVE EU 2024
Novice
Da. B.

Prvič po osamosvojitvi (foto)

Prvič po osamosvojitvi (foto)
Igor Zibelnik/NK Zagorje
Igor Zibelnik/NK Zagorje

Na zadnji tekmi sezone v 3. SNL - center je trboveljski Rudar na Mestnem stadionu Zagorje zmagal (1:2) in prekinil dolgoletno neuspešno tradicijo na zelenici sosedov.

Že pred 26. kolom 3. SNL - center je bilo jasno, da bosta ekipi na zasavskem derbiju igrali le za lokalni prestiž. Zagorje se je zasidralo v zgornjem delu lestvice brez možnosti za naslov prvaka, Rudar pa si je že sredi maja zagotovil obstanek. Kljub temu se je na Mestnem stadionu Zagorje zbralo okrog 1000 gledalcev, ki so videli zanimivo srečanje in nekaj lepih akcij.

ZMAGA ZA ZGODOVINO
Čeprav je bil Rudar v časih bivše Jugoslavije večinoma v višjem rangu tekmovanja kot Zagorje (Trboveljčani so bili trikrat republiški prvaki Slovenije v letih 1972, 1974 in 1979, trikrat pa finalisti slovenskega pokala v letih 1954, 1955 in 1974), pa se je situacija po letu 1991 povsem spremenila. Zagorjani so 14 od 25-ih let preživeli rang ali celo dva nad Rudarjem (rdeče-beli so tri sezone igrali v Prvi ligi), v zadnjih štirih letih se rivala srečujeta v tretji ligi. 

Ekipi sta se v eni sezoni merili v četrti ligi (2010/11), šest let v drugi ligi (1993-1999) in eno sezono (1991/92) v Prvi ligi. Rudar na enajstih prvenstvenih tekmah v Zagorju ni okusil slasti zmage, izgubil je tudi eno pokalno tekmo. V 13. poskusu po osamosvojitvi Slovenije pa so "knapi" le uspeli slaviti pri sosedih in tako prekiniti dolgoletno sušo. 

TRIJE ZADETKI V 16 MINUTAH
Obe ekipi sta v tekmo krenili brez kaznovanih ali poškodovanih igralcev, pri Rudarju je zaradi službenih obveznosti manjkal le Amel MrvoljakPrvi polčas je bil kljub vročini precej razgiban in enakovreden. V šesti minuti je Sašo Ribič za Rudar sprožil čez gol, v deveti se je na drugi strani po napaki obrambe v obetavnem položaju znašel Ivica Perić, a ni uspel dobro streljati. Po četrt ure igre je Tomaž Nahtigal za domače s prostega strela meril mimo gola, tako kot Ribič za goste po kotu Damirja Memiševića. Sredi prvega polčasa je zagorski vratar Miha Gracar odlično posredoval po natančnem poskusu Staša Kazića z razdalje, na drugi strani pa je Anže Gorišek malce zamudil na obetaven predložek Aleša Burje. Po pol ure igre je bil Ribič prekratek po lepi podaji Jana Sotenška, trboveljskega čuvaja mreže Klemna Radića pa je po lepem preigravanju z razdalje skušal presenetiti Tilen Mlinar, toda zgrešil okvir. Pred koncem prvega polčasa so gledalci videli še neugoden predložek Blaža Povšnarja pred Rudarjeva vrata ter elegantno obrambo Gracarja po strelu Alena Kahterana z 20 metrov.

V drugem polčasu je do prve priložnosti prišlo Zagorje, ko je Nahtigal z glavo meril mimo gola, do uvodnega zadetka pa je prišel Rudar. Ribič je preigraval na desni, uspel zadržati žogo in podati v sredino, tam pa je bil na pravem mestu Sotenšek in zatresel mrežo. Odgovor "proletarcev" je bil ekspresen. Jaka Prašnikar je prispeval predložek z leve, pred golom pa je bil najvišji Perić in zabil svoj 19. prvenstveni zadetek sezone, s katerim si je zagotovil prvo mesto na lestvici strelcev v 3. SNL -center.

Srečanje se je razživelo in sledili sta dve obetavni situaciji na vsaki strani. Najprej je Radić ubranil strel Povšnarja, Ribič pa je z 20 metrov meril mimo gola Gracarja. V 66. minuti pa je Rudar še drugič povedel. Trboveljski vezisti so odigrali domiselno akcijo "iz prve" in žogo spravili do Ribiča, ta je s peto lepo odložil žogo za vtekajočega Antonia Jurića, ki je z močnim strelom z roba kazenskega prostora ugnal nemočnega Gracarja.

Zagorjani so krenili na vse ali nič in si do konca tekme pripravili nekaj priložnosti. V 71. minuti je Perić zamudil po skoku Nejca Vozlja, nekaj sekund kasneje je Radić ubranil strel Burje. Že v enem od naslednjih napadov je Radić znova preprečil izenačenje, ko je odbil poskus Perića, ki je znova izkoristil napako branilcev. Trboveljski vratar je bil na mestu tudi po strelu Kristijana Šmida z glavo. Šmid je zapravil še eno izjemno priložnost, ko je po dolgi žogi meril čez gol. V 90. minuti je še enkrat poskusil Perić, znova je bil na mestu Radić. V sodnikovem dodatku bi Rudar lahko zapečatil zmago, toda mladi rezervist Amar Midžić je streljal čez gol in ostalo je pri minimalni zmagi Rudarja, ki pa je zadostovala za veliko slavje zeleno-črnih.

V KVALIFIKACIJE ILIRIJA
Zagorje je sezono končalo na šestem mestu z 38 točkami, Rudar se je uvrstil na deseto mesto (31 točk). V kvalifikacije za 2. SNL bo potovala Ilirija 1911, Ljubljančani so prvo mesto potrdili z zmago pri odpisanih Jesenicah (0:3). AŠK Bravo je sicer slavil v Ivančni Gorici (1:2), a ostal za točko prekratek.

V regionalno ligo je poleg Jesenic že izpadla ekipa Jezero Medvode, Žiri pa bodo morale počakati na razplet dodatnih kvalifikacij med Ilirijo in Brežicami. Če bodo Ljubljančani uspešni, potem bodo Žiri obdržale tretjeligaški status.

IZJAVE PO TEKMI:
Anton Kurež, trener Zagorja: "Nismo odigrali najboljše tekme. Čeprav z igro nismo blesteli, smo si pripravili kar precej priložnosti in bi lahko tekmo obrnili tudi v našo korist. Čestitke Rudarju, z borbeno igro si je zaslužil zmago. Naša sezona je bila, glede na težave z igralskim kadrom (dolgotrajna poškodba Denisa Nikolića, nepričakovana odsotnost Branimirja Đokića, odhoda Aneja in Gašperja Kureža ..., op. a.), po mojem mnenju kar uspešna. Vsi vemo, da nas je malo in da ta ekipa potrebuje še nekaj igralcev, da bi bila bolj konkurenčna. Hvala našim navijačem za vzpodbudo danes in skozi vso sezono."

Ivica Perić, napadalec Zagorja: "Rudar je zmagal zasluženo, za kar mu čestitam. Mi nismo bili pravi, čeprav smo imeli dovolj priložnosti tudi za zmago. Seveda je lepo zabiti na derbiju, toda ob porazu gol ne pomeni nič. Vesel sem, da sem s tem golom postal prvi strelec lige, toda ta zadetek bi takoj zamenjal za današnjo zmago."

Antonio Buovski, trener Rudarja: "Čestitke fantom za prestižno zmago, na tekmi so garali in kljub nekaterim napakam ohranili disciplino skozi vseh 90 minut. Ta zmaga na za nas tradicionalno težkem gostovanju je pomembna za naš klub, za naše navijače in osebno sem res zelo vesel, da nam je skupaj uspelo. Zagorjani so neugodna ekipa z dobrimi igralci, Perić nam je povzročal ogromno težav, a mislim, da smo zmagali povsem zasluženo. Imeli smo veliko željo in lepo je bilo videti zadovoljstvo na "trboveljskem" delu tribune."

3. SNL - center, 26. kolo:

Zagorje - Rudar Trbovlje 1:2 (0:0)
Perić 52.; Sotenšek 50., Jurić 66.

Jesenice - Ilirija 0:3 (0:1)
Ivančna Gorica - AŠK Bravo 1:2 (0:0)
Brinje Grosuplje - Žiri 1:0 (1:0)
Kolpa - Šobec Lesce 0:3 (0:0)
Bled Hirter - Komenda 1:2 (0:0)
Jezero Medvode - Sava Kranj 1:3 (1:1)

LESTVICA:
1. Ilirija 59 točk
2. AŠK Bravo 58
3. Ivančna Gorica 55
4. Komenda 43
5. Sava Kranj 43
6. Zagorje 38
7. Kolpa 38
8. Brinje Grosuplje 33
9. Bled Hirter 32
10. Rudar Trbovlje 31
11. Šobec Lesce 29
12. Žiri 23
13. Jesenice 19
14. Jezero Medvode 10