sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Predsednik vlade Dr Odkrito.si

Kaj se je v resnici dogajalo na Kruziću?

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Danes

21°

Sobota
Delno oblačno

9° / 22°

Nedelja
Delno oblačno

10° / 23°

Ponedeljek
Rahel dež

11° / 20°

Torek
Pretežno oblačno

10° / 20°

Sreda
Dež

11° / 18°

Četrtek
Delno oblačno

11° / 21°

S Kumom po nakupih v EVJ center
Vabilo na pogovorni večer z gospodom Borutom Pahorjem
Pravila Radia Kum Trbovlje - posvetovalni referendumi
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
"Svarakasha - Ayurveda Self-Care Wellness"
VOLITVE EU 2024
S Kumom po nakupih v EVJ center
Vabilo na pogovorni večer z gospodom Borutom Pahorjem
Pravila Radia Kum Trbovlje - posvetovalni referendumi
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
"Svarakasha - Ayurveda Self-Care Wellness"
VOLITVE EU 2024
Novice
KE

Zdravniki ga niso upali operirati, zdaj je gluh, skoraj slep

Zdravniki ga niso upali operirati, zdaj je gluh, skoraj slep

25-letni Žiga je zbolel za hudo boleznijo, v možganih so mu zrasli veliki tumorji, zato je oglušel. Zdravniki v Nemčiji mu pomagajo, rehabilitacija pa bo draga.

Žiga Fele je 25-letni Hrastničan, ki je zbolel za hudo boleznijo nevrofibromatozo tipa 2. Za bolezen je značilna rast tumorjev v glavi, njihova rast pa lahko povzroči številne težave. Žiga je tako oglušel, na eno oko ne vidi, težave ima pri gibanju. 


Renata Leskovšek, teta mladega Hrastničana, nam je povedala, kako se je vse skupaj začelo: »Žiga je svoje otroštvo preživljal kot vsi ostali otroci, ni bil bolan. Začelo se je v zadnjem razredu 9-letke, ko so nam v šoli na sistematskem povedali, da Žiga slabo sliši /… / v prvem letniku gimnazije je postal hripav, hripavost je trajala kakšne tri mesece. Zdravniki so ga poslali na pregled na magnetno resonanco. Tam so ugotovili da ima redko bolezen nevrofibromatozo tipa 2, ki je posledica mutacije gena."


Žigi so začeli rasti tumorji, izgubil je sluh, na eno oko ne vidi, vid mu je začelo jemati tudi na drugem očesu. Hodil je na preglede k zdravnikom v Sloveniji,  pošiljali so ga na magnetno resonanco, ob tem pa ugotavljali, da se tumorji večajo. Operirati ga niso upali, so pa ga med drugim poslali na kemoterapijo. A tumorji so vseeno rasli. 


Bolezen je napredovala, družina ni videla drugega izhoda, kot da po desetih letih neuspešnega zdravljenja v Sloveniji zaprosi za drugo zdravniško mnenje. Strokovnjaki v Tubingenu v Nemčiji so pregledali izvide, ugotovili pa, pravi Renata, »da sta njuno potrebni dve operaciji, drugače bo Žiga umrl, ker so bili tumorji res veliki."


Žiga je ob spremstvu mame odšel v Tubingen, tam so ga dvakrat operirali, in to uspešno. Dva »gigantska« tumorja, kot se je izrazil zdravnik v Nemčiji, so odstranili. Prav danes se Žiga po treh tednih v Nemčiji vrača v Slovenijo, in sicer v bolnišnico v Ljubljani, saj morajo zdravniki nekaj časa še spremljati njegovo stanje. Potem bo odšel v Sočo, na rehabilitacijo. Ta pa bo dolgotrajna, pravijo nemški zdravniki, ki so ugotovili, da ima Žiga v možganih še en zelo velik tumor, ki ga bo čez približno 3 mesece nujno odstraniti, saj prav tako ogroža njegovo življenje. 


Žigi zdravljenje plača zdravstvena zavarovalnica. A ker je popolnoma odvisen od mame (sporazumeva se le z mamo, ta mu pomaga tudi pri gibanju,…), so tudi zdravniki predlagali, da ga mama spremlja v Nemčiji. A njenega bivanja, ki stane približno 90 evrov na dan, zavarovalnica ne plača. Tudi ne uradnega prevajalca, za katerega bi morali odšteti 70 evrov na uro, temu pa dodati še stroške prihoda v bolnišnico. 


Prav tu so družini že priskočili na pomoč posamezniki iz Hrastnika. Jani Medvešek, direktor Mladinskega centra Hrastnik (MCH) pravi: »Smo se povezali prek prijateljev in znancev s slovensko skupnostjo v Tubingenu, tako da je Irma Kern iz univerze, ki je profesorica slovenščine na univerzi v Tubingenu, priskočila na pomoč in bila večkrat v bolnišnici, da je pomagala pri prevodu."


A ni ostalo le pri pomoči s prevodom. MCH se je skupaj z drugimi prostovoljci odločil, da skušajo zbrati čim več denarja, da bo Žiga lahko skupaj z mamo odšel na še eno operacijo in da mu bodo lahko omogočili rehabilitacijo, ki bo nujno potrebna. Mama je do zdaj finančno zmogla pokriti stroške s pomočjo družine, med drugim so tudi že najeli kredit, a prišli so to točke, ko ne zmorejo več sami. 


Hrastnik je torej stopil skupaj, 18. novembra bodo v športni dvorani v Hrastniku pripravili dobrodelni koncert, ves denar od vstopnine (10 evrov), bodo namenili Žigi. Dan pozneje bo lutkovno predstavo Rdeča kapica pripravilo marionetno gledališče Jurček, in sicer ob 10. uri v prostorih muzeja; prav tako v soboto, 19. novembra, pa bo dobrodelno gledališko predstavo z naslovom Nepričakovan obisk pripravila še Gledališka skupina Dol.  Predstava bo ob 18. uri bo v kinodvorani na Dolu.

Za vse tiste, ki bi Žigi radi pomagali, pa na prireditvi ne bodo mogli priti, pa so odprli dva računa, in sicer: 

pri Društvu prijateljev mladine Trbovlje TRR: SI56 02330-0090653290; namen: donacija Žiga Fele, sklic: SI00 14-2016 
in hrastniškem Rdečem križu TRR: SI56 6100 0000 5461 447, namen nakazila: Žiga sklic: SI00 2016.


Lahko pa pošljete tudi SMS s ključno besedo SOLIDAREN (darujete 1 evro) ali SOLIDAREN5 na številko 1919.

(na zgornji fotografiji je Žiga, na spodnji Jani Medvešek in Renata Leskovšek)