sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Jerneja in Marko, Poroka na prvi pogled Njena.si

Je strast med Markom in Jernejo ugasnila?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Danes

10°

Nedelja
Delno oblačno

10° / 23°

Ponedeljek
Rahel dež

11° / 18°

Torek
Rahel dež

11° / 21°

Sreda
Dež

12° / 18°

Četrtek
Dež

12° / 19°

Petek
Rahel dež

10° / 20°

S Kumom po nakupih v EVJ center
Vabilo na pogovorni večer z gospodom Borutom Pahorjem
Pravila Radia Kum Trbovlje - posvetovalni referendumi
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
"Svarakasha - Ayurveda Self-Care Wellness"
VOLITVE EU 2024
S Kumom po nakupih v EVJ center
Vabilo na pogovorni večer z gospodom Borutom Pahorjem
Pravila Radia Kum Trbovlje - posvetovalni referendumi
Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
"Svarakasha - Ayurveda Self-Care Wellness"
VOLITVE EU 2024
Novice
K.E.

Bogovič: "Zasavci, poenotite se!"

Bogovič: "Zasavci, poenotite se!"
Franc Bogovič
bobo

V začetku meseca februarja je poslanec DZ Ivan Hršak vložil predlog zakona o gradnji hidroelektrarn na srednji Savi. Nanj se je odzval tudi evropski poslanec Franc Bogovič.

Franc Bogovič je dejal, da podpira aktivnosti poslanca DZ RS Ivana Hršaka, ki je z vložitvijo predloga zakona o gradnji hidroelektrarn na srednji Savi 'zbudil' koalicijo in ostale akterje, ki so odgovorni za umestitev in začetek gradnje HE na srednji Savi, Hkrati pa je opozoril, da je trenutna vlada v treh letih in pol bore malo naredila za HE na srednji Savi, približuje pa se tudi konec mandata Državnega zbora RS. Izgradnja HE Mokrice in projekt izgradnje HE na srednji Savi so po Bogovičem prepričanju najboljše slovenske energetske investicije v OVE v naslednjih letih. Po njegovem mnenju je izgradnja hidroelektrarn, ureditev poplavne varnosti, ter izgradnja spremljajoče infrastrukture ob hidroelektrarnah so najboljši možen način, kako lahko država pomaga v Zasavju dvigniti gospodarsko aktivnost in zmanjšati razvojni zaostanek regije.

Zasavcem pa je podal tudi nasvet, naj se čim prej poenotijo. "Kajti, če ne bo popolne enotnosti v Zasavju o HE na Srednji Savi, vam le-teh ne bo uspelo niti umestiti v prostor, kaj šele zgraditi. Veliko ovir in bitk z mlini na veter boste imeli že zunaj regije, zato se uskladite v regiji. Predlagam, da zakone vlagate skupaj prav vsi zasavski poslanci, saj je umestitev hidroelektrarn projekt, ki mora preseči strankarske okvire, izvaja pa se več mandatov. Ključno vlogo morajo imeti zasavski župani in županje, ki morajo enotno že od vsega začetka pri sprejemanju pomembnih odločitev vključiti krajevne skupnosti, prebivalce in nevladni sektor. Lokalna politika mora že danes natančno vedeti, kaj želi doseči z umestitvijo hidroelektrarn v prostor. Temu primerno morajo pripraviti potrebno dokumentacijo, da boste v Državne lokacijske načrte (DLN) pravočasno vnesli vaše zahteve. Ključno pa je transparentno in pravočasno vključevanje vseh deležnikov. Brez tega, da bi prebivalci Zasavja predhodno jasno vedeli in razumeli, zakaj je koristno umestiti HE na srednji Savi v prostor, realizacija projekta ne bo možna," je sporočil Bogovič Zasavcem, pa tudi obstoječi politiki v Vladi RS in Državnem zboru RS.