pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Kaj bivši prvi mož Darsa pravi o sodelovanju z ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Danes

16°

Sreda
Dež

12° / 20°

Četrtek
Dež

10° / 21°

Petek
Pretežno jasno

10° / 22°

Sobota
Pretežno oblačno

9° / 22°

Nedelja
Rahel dež

12° / 20°

Ponedeljek
Pretežno oblačno

13° / 21°

Čas je za piknik!
Na nepozaben izlet s Kumom in Avto centrom Celeia
Gremo v hribe - na Janče!
Rezultati Skupine MOL v Q1: solidno uspešni kljub izzivom v okolju
Odprtje najsodobnejšega lesnopredelovalnega centra Žiher les
VOLITVE EU 2024
Čas je za piknik!
Na nepozaben izlet s Kumom in Avto centrom Celeia
Gremo v hribe - na Janče!
Rezultati Skupine MOL v Q1: solidno uspešni kljub izzivom v okolju
Odprtje najsodobnejšega lesnopredelovalnega centra Žiher les
VOLITVE EU 2024
Dogaja se
Oglasno sporočilo

Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji

Skupina MOL v uporabo predala največjo tovarno zelenega vodika v regiji
► Nova tovarna bo proizvedla 1.600 ton zelenega vodika na leto z električno energijo iz obnovljivih virov.
Skupina Mol

► Nova tovarna bo proizvedla 1.600 ton zelenega vodika na leto z električno energijo iz obnovljivih virov. ► Tovarna bo zmanjšala emisije ogljikovega dioksida v rafineriji Danube za 25.000 ton. ► Z uvedbo te tehnologije je Skupina MOL naredila pomemben korak v smeri ogljične nevtralnosti in trajnostne mobilnosti. ► 22 milijonov evrov vredna naložba je skladna z dolgoročno korporativno strategijo Skupine MOL SHAPE TOMORROW. ► Podjetje gradi tovarne zelenega vodika tudi v Reki in Bratislavi.

Százhalombatta, 12. april 2024 - Skupina MOL je včeraj v uporabo predala tovarno zelenega vodika v Százhalombatti, katere zmogljivost je 10 megavatov, kar jo uvršča med največje tovrstne tovarne v srednji in vzhodni Evropi. Naložba, vredna 22 milijonov EUR, omogoča bolj trajnostno proizvodnjo goriva: obrat bo zmanjšal emisije ogljikovega dioksida rafinerije v Százhalombatti za 25.000 ton. Skupina MOL bo lahko proizvedla 1.600 ton čistega, ogljično nevtralnega zelenega vodika na leto, kar odpira novo poglavje v gospodarstvu na področju vodika. Naložba je v skladu s korporativno strategijo Skupine MOL SHAPE TOMORROW, s katero si Skupina MOL prizadeva za bolj trajnostno, konkurenčno in samozadostno regijo.

Cilj Skupine MOL je najti rešitve za jutri: tovarna zelenega vodika v Százhalombatti z 10 megavatno elektrolizno enoto, ki jo je ustvaril Plug Power, proizvede okoli 1.600 ton čistega, ogljično nevtralnega zelenega vodika na leto. Naložba v vrednosti 22 milijonov evrov bo zmanjšala ogljični odtis rafinerije v Százhalombatti za več kot 25.000 ton ogljikovega dioksida na leto. Nova tehnologija bo postopoma nadomestila proizvodni proces na osnovi zemeljskega plina, ki trenutno predstavlja šestino skupnih izpustov ogljikovega dioksida Skupine MOL. Tovarna bo začela polno obratovati v drugi polovici leta 2024, MOL pa bo zeleni vodik uporabljal predvsem v lastnem omrežju za proizvodnjo goriva.

Oprema za elektrolizo podjetja Plug Power uporablja elektriko iz obnovljivih virov za razgradnjo vode na vodik in kisik. To pomeni, da ne nastajajo stranski produkti, ki bi onesnaževali okolje. Na tak način tovarna proizvede 8-9 ton čistega kisika na tono vodika. Ameriško podjetje Plug Power je Skupini MOL zagotovilo inovativno in zanesljivo tehnologijo: generatorji vodika, optimizirani za proizvodnjo čistega vodika, imajo skoraj 50-letne obratovalne izkušnje.

»Skupina MOL je dosegla naslednji pomembni mejnik. Zdaj lahko proizvajamo zeleni vodik, ne da bi ob tem proizvajali kakršne koli toplogredne pline. Z uporabo te tehnologije lahko dosežemo enako zmanjšanje emisij, kot če bi čez noč s cest umaknili približno 5.500 avtomobilov. Danes naša nova tovarna zelenega vodika omogoča, da je MOL-ovo industrijsko delovanje bolj prijazno okolju, jutri pa bo ponudila rešitve za celotno industrijo in mobilnost, ki jo bo poganjal vodik. Po Százhalombatti bomo tehnologijo prenesli tudi na druge lokacije rafinerij Skupine MOL, s čimer bomo zagotovili, da bo proces proizvodnje goriva v vsaki rafinerij Skupine MOL bolj trajnosten,« je ob otvoritvi tovarne zelenega vodika povedal József Molnár, izvršni direktor Skupine MOL.

Molnár József_.jpg
József Molnár, izvršni direktor Skupine MOL
Skupina Mol

Naložba je v skladu s korporativno strategijo Skupine MOL SHAPE TOMORROW, katere cilj je narediti regijo bolj trajnostno, konkurenčno in samozadostno.

»Navdušeni smo, da v partnerstvu z MOL-om praznujemo otvoritev ene največjih evropskih tovarn zelenega vodika, ki podpira rafinerijo,« je povedal generalni direktor podjetja Plug Andy Marsh. »Tovarna je opremljena z najsodobnejšo tehnologijo elektrolizatorja za učinkovito proizvodnjo zelenega vodika. Skupaj napredujemo proti ogljični nevtralnosti, spodbujamo okolju bolj prijazno poslovanje in poganjamo gospodarstvo na vodik

O Skupini MOL

Skupina MOL je mednarodna, integrirana, naftna, plinska, petrokemična in maloprodajna družba s sedežem v Budimpešti na Madžarskem. S svojimi poslovnimi dejavnostmi in dinamično mednarodno ekipo, ki šteje več kot 25.000 ljudi, je aktivna v več kot 30 državah in beleži več kot 100 let izkušenj v industriji. Skupina MOL upravlja tri rafinerije in dva petrokemična obrata v okviru integriranega upravljanja oskrbovalne verige, in sicer na Madžarskem, Slovaškem ter na Hrvaškem in ima v lasti mrežo več kot 2.400 bencinskih servisov v 10 državah srednje in vzhodne Evrope. Raziskovalne in proizvodne dejavnosti Skupine MOL so podprte z več kot 85-letnimi izkušnjami na področju ogljikovodikov ter 30-letnimi izkušnjami pri vbrizgavanju CO2. Trenutno potekajo proizvodne aktivnosti v 7 državah in raziskovalne dejavnosti v 14 državah.

Skupina MOL je zavezana k transformaciji svojega tradicionalnega poslovanja na osnovi fosilnih goriv k nizkoogljičnem, trajnostnem poslovnem modelu in si prizadeva, da bi postala ogljično nevtralna do leta 2050, medtem ko bo oblikovala nizkoogljično krožno gospodarstvo v regiji srednje in Vzhodne Evrope.