Smetana je pomembna sestavina v kuhinjah po vsem svetu, na območju tega predela Slovenije pa ima ta sestavina čisto samosvoj značaj in okus. V Laškem v nekaterih značilnih jedeh uporabljajo pregreto smetano. Za pripravo kilograma te posebne dobrote je potrebnih kar 12 litrov povsem nepredelanega mleka, najboljša pa je tista, ki je pripravljena v krušni peči. Kako nastane? Iz dobro ohlajenega prevretega mleka poberemo smetanasto plast, jo natrgamo na manjše kose in tri ure pregrevamo v pečici, ogreti na 160 stopinj. Med pregrevanjem jo večkrat premešamo, da se enakomerno zapeka in rahlo karamelizira. Tako nastane zlato rumena osnova za posebne jedi laškega območja.
Pregreto smetano, ki sodi v sam vrh gastronomske piramide Občine Laško, in je lokalnega izvora ter certificirana z znakom kakovosti Okusiti Laško, so za letošnji pustni čas v Thermani Laško umestili v krof, tako v polnilo kot tudi v samo testo. Na voljo so v Thermaninih kavarnah.